GaleriaT. Shebanova gra - Pory roku Czajkowskiego
Wydarzenia |
Szukaj w Maestro |
||
|
|
||
Przegląd nowości„Traviata” w tiule i całuny spowita
Strona 1 z 3
Mogłoby się zdawać, że Traviata to pozycja do cna już „zgrana” (w powojennej historii Łodzi wracająca po raz szósty, a pewnie wystawiana była wcześniej?). I niczym już nie może zaskoczyć... ... a jednak. Rafał Janiak wydobył wiele subtelności z partytury, mimo że orkiestracja Verdiego nie należy do nazbyt wyszukanych, przynajmniej w tamtym okresie. Jeszcze nigdy nie słyszałem tak zwiewnego i ulotnego pianissima skrzypiec otwierającego wstęp.
A następujące po nim wejście instrumentów dętych w charakterystycznym rytmie grane było w wolniejszym tempie, by stonować jego zbyt pospolitą dobitność. Pod batutą swego szefa artystycznego śpiewali nie tylko soliści, ale i instrumenty, przede wszystkim drewniane, na przykład flety w kawatynie Violetty Ah, fors'è lui che l'anima czy klarnet towarzyszący Georgesowi Germontowi.
Do różnych odmian „niebiańskiego” piana, charakterystycznego dla jej sztuki wokalnej, odwoływała się i jak zawsze urzekała nim Joanna Woś w głównej partii. Jej kreacja polegała na pogłębionej interpretacji tekstu muzycznego i wokalnym aktorstwie, wydobywającym wszelkie subtelności w tworzonym wizerunku postaci. Może nie wszystko było bezbłędne, zwłaszcza w cabaletcie Follie! follie delirio vano è questo!, ale wraz z upływem akcji, kiedy wirtuozeria, a więc koloratury ustępują wraz z płochością charakteru bohaterki, a zastępują je dramatyczne kantyleny w drugiej odsłonie drugiego aktu Ah, perché venni, incauta!, a na koniec wzruszający liryzm pożegnalnej arii Addio, del passato, doświadczenie sceniczne i umiejętności wykorzystywania techniki do przekazywania emocji okazują się niezastąpione. |
|||
Maestro jest tytułem jakim honoruje się najwybitniejszych muzyków wirtuozów dyrygentów śpiewaków i nauczycieli. Właśnie im oraz podążającym za ich przykładem artystom poświęcona jest ta strona |
|||
2006 Copyright © Wiesław Sornat (R) All rights reserved MULTART |